Nawóz z drożdży, czyli co podlewać drożdżami w ogrodzie?

Nawóz z drożdży, czyli co podlewać drożdżami w ogrodzie?
Nawóz z drożdży, czyli co podlewać drożdżami w ogrodzie?

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, jak mikroorganizmy, które na co dzień wykorzystujemy do wypieku chleba czy pizzy, mogą poprawić kondycję roślin w naszym ogrodzie? Otóż, odpowiedzią jest nawóz z drożdży – naturalna alternatywa dla popularnych, często jednak szkodliwych dla środowiska nawozów mineralnych czy środków chemicznych.

Drożdże, czyli jednokomórkowe mikroorganizmy z grupy grzybów (źródło), to nie tylko niezbędny składnik w procesie pieczenia. Okazuje się, że mają one także inne, równie korzystne zastosowanie. Możemy je wykorzystać do odżywienia oraz ochrony roślin w domu czy ogrodzie, a powiedzenie „rosnąć jak na drożdżach” nabiera wtedy zupełnie nowego, dosłownego znaczenia. Jak przygotować nawóz z drożdży? Jakie rośliny podlewać drożdżami? To pytania, na które postaram się odpowiedzieć w tym artykule, odkrywając przed Wami tajniki zastosowania drożdży w ogrodnictwie.

Warto wiedzieć, że drożdże piekarskie, są bogatym źródłem minerałów takich jak potas, wapń, magnez czy cynk, a także witamin z grupy B i mogą przyczynić się do poprawy zdrowia oraz wyglądu roślin.

Dlaczego warto nawozić rośliny nawozem z drożdży?

Nawożenie roślin drożdżami to naturalny sposób na poprawienie ich zdrowia i wydajności. Drożdże są źródłem wielu istotnych składników odżywczych, takich jak azot, fosfor i potas, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin. Zasobne również w witaminy, zwłaszcza z grupy B, drożdże mogą wspomagać procesy metaboliczne roślin, zwiększając ich energię i żywotność. Ponadto, drożdże pobudzają mikroflorę gleby, co może przyczynić się do poprawy struktury gleby i stymulować prawidłowy przyrost roślin.

Podlewanie roślin nawozem przygotowanym z drożdży
Podlewanie roślin nawozem przygotowanym z drożdży

Kolejnym kluczowym aspektem nawożenia roślin drożdżami jest ich zdolność do produkcji naturalnych hormonów roślinnych, takich jak auksyny i cytokininy, które wspomagają wzrost i rozwój roślin. Auksyny stymulują rozgałęzianie się korzeni i pobieranie składników odżywczych, podczas gdy cytokininy promują podział komórek, wzrost pędów i kwitnienie. Właśnie dlatego nawożenie drożdżami może być szczególnie korzystne dla młodych roślin i tych, które wymagają dodatkowej pomocy w okresach zwiększonego ryzyka, takich jak susza lub choroby. W rezultacie, rośliny nawożone drożdżami często wykazują silniejszy wzrost, lepszą wydajność owocowania i kwitnienia oraz większą odporność na stres środowiskowy.

Jak przygotować nawóz z drożdży?

Przygotowanie nawozu z drożdży jest prostym sposobem na uzyskanie naturalnej odżywki dla roślin, która wymaga tylko kilku składników i w zależności od wariantu nieco czasu. W pierwszej kolejności, będzie potrzebna kostka świeżych drożdży piekarskich, czyli około 100 gramów, którą następnie rozdrabniamy i wrzucamy do wiadra. Kolejnym krokiem jest zalewanie drożdży 10-cioma litrami ciepłej wody. Następnie po stworzeniu naszego naturalnego nawozu, pozostawiamy do odpoczynku na około godzinę. Po tym czasie, nawóz jest gotowy do użycia i można stosować go do podlewania roślin.

Nawóz z drożdży piekarskich do roślin w ogrodzie
Nawóz z drożdży piekarskich do roślin w ogrodzie

Drugim sposobem jest przygotowanie nawozu z drożdży, który nieco sfermentuje. W tym celu, również będzie potrzebna kostka świeżych drożdży, czyli około 100 gramów, 10 litrów ciepłej wody, oraz szklankę cukru. Proces jest bardzo podobny do pierwszej metody, gdzie rozdrabniamy drożdże w wiadrze, ale tym razem zasypujemy je cukrem. Tak przygotowaną mieszankę postawiamy na dwie godziny, a następnie zalewamy cukier z drożdżami letnią wodą. Nawóz, który w ten sposób przygotowujemy, powinien zacząć fermentować, a kiedy to nastąpi, jest gotowy do użycia. Proces ten zazwyczaj trwa około 7 dni.

Jednak zanim przejdziemy do polewania roślin, gotowy nawóz powinien być rozcieńczony z wodą przed użyciem. W tym celu stosuję się jedną szklankę nawozu na około 10 litrów letniej wody. Warto również do przygotowania nawozu używać deszczówki zamiast wody z kranu. Ewentualnie jeśli nie mamy takiej możliwości, woda do przygotowaniu nawozu z drożdży powinna odstać co najmniej 24 godziny.

Jakie rośliny można nawozić drożdżami?

To jest bardzo dobre pytanie, ponieważ nawóz z droży jest niezwykle uniwersalnym środkiem, który sprawdza się zarówno w uprawie warzyw, jak i w pielęgnacji roślin ozdobnych czy doniczkowych. Szczególnie dobrze przyswajalny jest przez krzaki pomidorów i ogórków, ale też świetnie sprawdzi się w przypadku mniejszych drzew i krzewów owocowych, w tym truskawek czy porzeczek. Nawóz z droży równie dobrze sprawdza się przy uprawie różnych gatunków roślin ozdobnych, takich jak róże, floksy, hortensje czy lawenda. Rośliny domowe, takie jak storczyki, skrzydłokwiaty, czy paprocie, również doskonale reagują na podlewanie nawozem przygotowanym na bazie drożdży. Jest to bardzo ważne zwłaszcza na wiosnę oraz jesienią, kiedy rośliny najbardziej potrzebują wsparcia naszego wsparcia.

Warto mieć na uwadze, że w sezonie letnim podlewanie nawozem z droży można powtarzać nie częściej niż co dwa tygodnie.

Jak często podlewać rośliny nawozem z drożdży?

Nawóz z drożdży, bogaty w mikroelementy, może efektywnie odżywiać rośliny bez szkodzenia uprawom, o ile stosowany jest z umiarem. Najbardziej zalecana częstotliwość podlewania nawozem drożdżowym to raz na dwa tygodnie. Warto mieć na uwadze, że storczyki powinny otrzymywać go nieco rzadziej, czyli nie częściej niż raz na cztery tygodnie. Chcąc osiągnąć najlepsze rezultaty ze stosowania naturalnego nawozu z drożdży, zaleca się stosowanie go wczesną wiosną i pod koniec lata, kiedy przyspiesza wzrost roślin i zaczyna się bujne kwitnienie.

Jakich roślin nie podlewać nawozem z drożdży?

Drożdże są naturalnym źródłem wielu składników odżywczych, jednak nie wszystkie rośliny dobrze reagują na nawóz z drożdży. Warto zwrócić uwagę na ziemniaki i cebule, które zdecydowanie nie lubią tego rodzaju nawozów. Główną przyczyną jest to, że drożdże mogą negatywnie wpływać na ich smak, czyniąc je mniej atrakcyjnymi dla spożycia. Drożdże, mimo że są bogatym źródłem wielu składników odżywczych, nie są odpowiednie dla tych dwóch warzyw, ponieważ mogą wpływać na ich charakterystyczny smak. Nawożenie ziemniaków drożdżami może sprawić, że będą miały mniej intensywny oraz bardziej ziemisty smak, natomiast cebule mogą stać się mniej ostre, a wręcz mdłe.

Dlatego też zamiast nawozu z drożdży dla tych warzyw lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie innych naturalnych nawozów. Do ziemniaków dobrze jest stosować gnojówkę z pokrzywy, która dostarcza im potrzebnych składników mineralnych. Z kolei cebulę możemy nawozić obornikiem lub kompostem, które dostarczą jej niezbędnych składników odżywczych.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?

0 / 5 4.94

Your page rank:

Posted by
Mateusz

Ogrodnictwem interesowałem się od zawsze. Pasje do pielęgnacji i uprawy roślin zaszczepił we mnie mój Tata, który ogrodnictwem zajmuję się zawodowo od blisko 30 lat. Co prawda, moja kariera zawodowa potoczyła się w zupełnie innym kierunku, jednak solidne fundamenty wyniesione z domu rodzinnego dały mi początek niesamowitej pasji jaką jest uprawa roślin.

Komentarze

Obserwuj wątek
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Napisz komentarz!x